Ik wil met mijn assistentiehond verhuizen of op vakantie naar het buitenland. Wat mag en kan er?

Als je met je assistentiehond naar het buitenland wilt verhuizen of bijvoorbeeld voor vakantie of bezoek bij familie of vrienden dan kan en mag dat in veel gevallen. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Verhuizen?
Wil je gaan verhuizen naar het buitenland dan gelden er heel andere voorwaarden. Klik hier om naar de informatie te gaan over verhuizen en wonen in het buitenland met een assistentiehond.

Op vakantie?
In alle gevallen moet je trainer toestemming geven of jij je hond mee mag nemen naar je vakantiebestemming. Ook moet de trainer geen bezwaar hebben tegen je manier van reizen. Je bent verplicht je aan de aanwijzingen van de trainer te houden. Als je tijdens de teamtrainingen op vakantie wilt met je assistentiehond in opleiding dan kan dat alleen in overleg met je trainer. Het moment van op vakantie gaan moet passen in het trainingsschema.

Hoe ga je reizen?
Ga je met je eigen auto of met de trein/bus/taxi of het vliegtuig?  Elk vervoersmiddel en elke maatschappij kent zijn eigen regels hiervoor. Het is dus belangrijk je goed voor te bereiden. Een assistentiehond mag niet worden geweigerd, maar toch komt het voor dat een assistentiehond de toegang wordt ontzegd. Informeer dus vooraf bij de maatschappij waarmee je reist aan welke voorwaarden je moet voldoen om met hen te reizen. Beter een goede voorbereiding vooraf dan gedoe ter plaatse. Heb je een assistentie in opleiding? Geef dat dan ook goed aan. Maatschappijen kunnen onderscheidt maken tussen een gecertificeerde assistentiehond en een assistentiehond in opleiding.

Waar verblijf je?
Check van tevoren of honden zijn toegestaan in de accommodatie waar je heen wilt. In principe mag een assistentiehond niet geweigerd worden, maar in sommige hotels en/of vakantieparken hebben ze speciale kamers/ huisjes waar honden in mogen. Om teleurstellingen en discussies te voorkomen is het aan te bevelen vooraf te informeren bij de accommodatie. Mogelijk stellen ze een aantal voorwaarden, dat kan je maar beter vooraf weten. Ook hiervoor geldt: geef goed aan of je hond al volledig gecertificeerd is of nog in opleiding.

Wetgeving per land
Elk land heeft en maakt de eigen wetgeving rondom assistentiehonden PTSS. (in het Engelse term die hiervoor ook gebruikt wordt is: Psychiatric Service Dog.) Sommige landen maken ook verschil tussen een gecertificeerde assistentiehond en een assistentiehond in opleiding. Het is dus van belang vooraf te informeren welke regels er gelden in het land waar jij heen wilt.  

Dit kan je navragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naar toe gaat.  Op deze site van de rijksoverheid ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen )  kan je de gegevens van de ambassade of het consulaat vinden. Klik in de zoekbalk onder de tekst ‘Vertegenwoordigingen per land of gebied:’ de naam van het land in waar je naar toegaat en klik op het pijltje rechts in de zoekbalk. Er opent een nieuwe pagina en daarop zie je de gegevens van de Nederlandse vertegenwoordiging in het gekozen land én de gegevens van de ambassade van het gekozen land in Nederland.

Belangrijke tips:
Let op bij warm weer
Honden vinden niet alle omstandigheden erg fijn. Op vakantie naar een warm land is voor een hond niet bevorderlijk. En hond koelt namelijk af via de voetzooltjes en de tong. De warme omstandigheden en een hete weg of straat kan al snel brandblaren op de voetzooltjes met zich meebrengen. Houd hier rekening mee.

Gezondheidspaspoort  van de hond meenemen
Vergeet niet het gezondheidspaspoort van je hond mee te nemen. Ook moet een hond doorgaans ingeënt zijn tegen Rabiës en eventuele andere ziektes. Het is raadzaam om vooraf te checken welke vaccinaties je hond moet hebben voor het land waar je heen gaat. Je kan daarvoor navraag doen bij je dierenarts.

Vlooien en teken
Houd bij groene omgevingen ook extra rekening met vlooien en teken en neem daar de juiste maatregelen voor. Een hond moet soms al van tevoren behandeld worden met een anti vlooien-/ tekenmiddel. Meer informatie kan je ook vinden op 
https://esccap.eu      
https://www.ecdc.europa.eu/en/disease-vectors/surveillance-and-disease-data/tick-maps

Voer
Wat eet een hond als je in het buitenland bent? Check of ze op de plaats van bestemming het juiste voer voor je hond hebben of neem zelf voldoende voer mee.

Reiskoffer
Maak ook voor je hond een reiskoffertje, dan heb je alle spullen bij de hand. Voor spullen in de reiskoffer kan je bijvoorbeeld denken aan:
•    Medicijnen
•    Speeltjes
•    Tekentang
•    Riem
•    Halsband
•    EHBO kit
•    Paspoort van je hond

 

Klik hier om terug te keren naar de FAQ pagina