Nieuws

21 december 2023
Op vakantie of op visite in het buitenland met je assistentiehond?
Wil je met je assistentiehond verhuizen of op vakantie naar het buitenland? 
Lees op deze pagina alle informatie en je weet precies wat kan en mag.

Woon je in het buitenland en wil je een assistentiehond aanvragen via de politie?
Lees op deze pagina alle informatie en je weet precies wat kan en mag.

2 november 2023
Wachtlijst
Regelmatig krijgen we de vraag hoe lang de wachtlijst is voor een assistentiehond (in opleiding). Daar is helaas geen simpel antwoord op te geven. We leggen je graag kort uit  hoe dat zit en wat nu de stand van zaken is.

Na afronding van het optiegesprek is bekend naar welke aanbieder en aanpak jouw voorkeur uitgaat. Je komt dan op de wachtlijst die door ons wordt beheerd. Zodra de voorkeursaanbieder voldoende capaciteit heeft om de vervolgstappen met jou te doorlopen én er is voldoende budget bij ons beschikbaar, word je direct aangemeld. Als we je hebben aangemeld, hoor je dat dezelfde dag nog van ons.

Op dit moment is er voldoende geld gereserveerd voor de aankoop van assistentiehonden voor komend jaar.  Met de aanbieders is besproken hoeveel assistentiehonden (in opleiding) we in 2024 en, vooruitkijkend, in 2025 denken nodig te hebben. Zij zijn nu aan het kijken of zij dat aantal kunnen leveren, maar tot op heden zijn we niet ontevreden. 

De wachtlijst is op dit moment beperkt en de wachttijden zijn niet lang. Sta jij op de wachtlijst en wil je weten wat je kan verwachten of heb je een andere vraag? Laat het ons weten. We helpen je graag, onder Contact vind je onze gegevens

19 oktober 2023
Een belangrijke steun
Een lange boswandeling zorgde op 19 oktober 2023 voor een informele setting waarin Simone Roos, lid korpsleiding en onder andere verantwoordelijk voor HRM, in gesprek ging met een aantal (oud-) collega’s met assistentiehond PTSS (in opleiding). Hierbij waren ook de partners van de (oud-)collega’s aanwezig.

Simone heeft uitgebreid de tijd genomen om zich te laten informeren wat de assistentiehond voor hen betekent, maar ook wat de assistentiehond voor effect heeft op de gezinnen.  Door haar mensgerichte houding, en haar oprechte belangstelling, voelden de deelnemers voldoende ruimte en veiligheid om Simone een inkijkje in de praktijk te geven. Uit de gesprekken en de vragen die Simone stelde werd duidelijk dat ze zich vooraf in de problematiek had verdiept. Tijdens het bezoek was te zien dat Simone, niet alleen als lid korpsleiding maar vooral ook als medemens, steeds meer ging begrijpen welk verschil een assistentiehond kan maken: “een assistentiehond geeft 7 * 24 uur steun aan het hele gezin”

Aan het eind van het werkbezoek sprak Simone dan ook uit dat zij het bezoek als “zeer bijzonder” heeft ervaren en diep respect heeft voor de deelnemers. “Hartelijk dank voor de moeite die is genomen om te komen en met mij het gesprek aan te gaan, op een open en soms kwetsbare wijze. Heel mooi”. “Assistentiehonden zijn er en zullen er blijven”. 
Ook de doorontwikkelingen om, naast assistentiehonden, ook andere hulpmiddelen aan te gaan bieden als ondersteuning nodig is wordt door haar ondersteund.
 

19 augustus 2023  
Zaterdag 19 augustus 2023 heeft in het Noord Hollands Dagblad een mooi artikel gestaan over Mike en zijn assistentiehond Cooper.  
Klik hier om het te lezen.

17 juli 2023
 In het menu Vergoeden is een infographic toegevoegd over wat er vergoed wordt voor een assistentiehond (in opleiding). Deze infographic is ook handig als checklist als je spullen moet kopen als je een assistentiehond (in opleiding) gaat krijgen. Ook is in dit menu het meest actuele declaratieformulier geplaatst.

4 juli 2023
De infographic's over de verschillen en overeenkomsten tussen de vier aanbieders zijn toegevoegd in het menu Leveren.

27 juni 2023

Beste (oud-)collega en/of partner, 

Graag informeren wij jullie nog eenmaal via de mail over de laatste stand van zaken over assistentiehonden PTSS. Wil je vanaf vandaag verder op de hoogte blijven hierover, dan kan dat via de nieuwspagina op de website. 

Filmpjes
We vinden het erg belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt over wat het leven met een assistentiehond inhoudt, wat je van de aanbieders kunt verwachten en hoe belangrijke stappen in het proces er uit zien. We hebben daarom ook 10 filmpjes laten maken waarin dit in ongeveer 3 minuten in beeld is gebracht. Deze filmpjes kan je vanaf nu ook bekijken op de website onder de verschillende submenu’s (alleen buiten de politie-omgeving). De filmpjes mag je ook aan anderen laten zien als je dat wil. We zijn benieuwd wat je er van vindt.

Indicatiestelling
Denk jij dat een assistentiehond jou kan helpen om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren?  Vraag dan via de Aanvragen op de site een indicatiestelling aan. Na het insturen van je aanvraag wordt er binnen 5 werkdagen contact met je opgenomen. Heel veel (oud-)collega’s hebben van deze mogelijkheid al gebruikgemaakt. Twijfel je of een assistentiehond jou gaat helpen? Stuur dan toch de aanvraag indicatiestelling in. We kijken graag met je wat er mogelijk is en helpen je verder.

Assistentiehonden (in opleiding)
Sinds januari hebben we al fors meer assistentiehonden (in opleiding) kunnen plaatsen dan gemiddeld in de achterliggende jaren. Uiteraard zijn we daar blij mee. Helaas zijn er ook veel (oud-)collega’s die een positieve indicatiestelling hebben gekregen, maar die we nog niet bij de aanbieder van de keuze hebben kunnen aanmelden. Dat heeft te maken met het beschikbare budget, de beschikbare capaciteit maar ook, omdat het om grote bedragen gaat, met wettelijke kaders. Op dit moment zijn we met financiële mensen aan het kijken hoe we het maximale er uit kunnen halen. Als je zit te wachten op een berichtje van ons dat we je hebben aangemeld, vragen wij je nog even geduld te hebben al snappen we heel erg goed dat je liever vandaag dan morgen een assistentiehond zou willen hebben. Zodra we je hebben kunnen aanmelden, dan hoor je dat direct. Als je merkt dat je onrustig wordt van het wachten en je daarover contact wil, bel of mail ons dan gerust. Wij gaan in ieder geval door met het zoeken naar oplossingen om het maximale er uit te halen.

Onkostenvergoedingen
Eerder dit jaar hebben we je laten weten dat we het declaren van de kosten voor een assistentiehond (in opleiding) eenvoudiger voor je wilde maken door je een vaste vergoeding per maand te geven. Mocht je daaraan niet genoeg hebben, dan zou je de meerkosten kunnen declareren. Van de belastingdienst hadden we daarvoor toestemming gekregen. Na heel veel gesprekken en onderzoek zijn we tot het inzicht gekomen dat het niet gaat lukken om een bedrag te berekenen wat voor de meesten toereikend zou moeten zijn en daardoor declaraties overbodig werden. Dit komt o.a. doordat verzekeraars verschillend omgaan met het bepalen van de ziektekostenpremie en iets van een collectieve verzekering voor assistentiehonden wettelijk niet is toegestaan. Ook het voer (soort en hoeveelheid) hangt heel erg afhangt van de individuele situatie waardoor de kosten voor het voer voor de huidige assistentiehonden heel erg uiteenlopen. Als we de automatische onkostenvergoeding tóch zouden doorvoeren gaat dat betekenen dat je óf meer administratief werk te doen zou krijgen (en dat wilde we juist verminderen) óf dat er maandelijks een zo’n hoog bedrag uitgekeerd moet worden dat de meesten daaraan zullen overhouden. Daardoor zijn we fors meer geld aan onkosten kwijt en kunnen dan minder assistentiehonden inzetten voor (oud-)collega’s die ook baat bij een hond zouden hebben. We hebben daarom besloten om op dit moment de manier van vergoeden van de onkosten niet te veranderen en te gaan kijken of het declareren op een andere manier eenvoudiger kan. Heb jij daar ideeën over: laat het ons alsjeblieft dan weten! 

Tot slot
Dit was de laatste keer dat we je via de mail over de ontwikkelingen een mail sturen. Op de website blijven we je informeren en voegen we nieuwe informatie toe. Zit je met een vraag over assistentiehonden of ben je gewoon nieuwsgierig naar de laatste stand van zakenNeem dan gerust ook een kijkje. Heb jij een vraag en kan je het antwoord niet vinden, laat het dan even weten via de mail: assistentiehonden@politie.nl Je krijgt dan snel een antwoord. Als de vraag vaker wordt gesteld voegen we die op site toe. Zo maken we samen de informatievoorziening steeds beter!

Met hartelijke groeten,

Arno de Bruijn en Bas Swets 

22 juni 2023
In het menu Aanvragen zijn de randvoorwaarden voor een indicatiestelling beter beschreven en zijn er een aantal vragen met antwoorden toegevoegd over het indicatiegesprek.

In het menu Leveren zijn linken toegevoegd naar de sites van de aanbieders waar we op dit moment mee samenwerken en een aantal vragen met antwoorden over het optiegesprek toegevoegd.