Nieuws
2 november 2023
Wachtlijst
Regelmatig krijgen we de vraag hoe lang de wachtlijst is voor een assistentiehond (in opleiding). Daar is helaas geen simpel antwoord op te geven. We leggen je graag kort uit hoe dat zit en wat nu de stand van zaken is.
Na afronding van het optiegesprek is bekend naar welke aanbieder en aanpak jouw voorkeur uitgaat. Je komt dan op de wachtlijst die door ons wordt beheerd. Zodra de voorkeursaanbieder voldoende capaciteit heeft om de vervolgstappen met jou te doorlopen én er is voldoende budget bij ons beschikbaar, word je direct aangemeld. Als we je hebben aangemeld, hoor je dat dezelfde dag nog van ons.
Op dit moment is er voldoende geld gereserveerd voor de aankoop van assistentiehonden voor komend jaar. Met de aanbieders is besproken hoeveel assistentiehonden (in opleiding) we in 2024 en, vooruitkijkend, in 2025 denken nodig te hebben. Zij zijn nu aan het kijken of zij dat aantal kunnen leveren, maar tot op heden zijn we niet ontevreden.
De wachtlijst is op dit moment beperkt en de wachttijden zijn niet lang. Sta jij op de wachtlijst en wil je weten wat je kan verwachten of heb je een andere vraag? Laat het ons weten. We helpen je graag, onder Contact vind je onze gegevens
19 oktober 2023
Een belangrijke steun
Een lange boswandeling zorgde op 19 oktober 2023 voor een informele setting waarin Simone Roos, lid korpsleiding en onder andere verantwoordelijk voor HRM, in gesprek ging met een aantal (oud-) collega’s met assistentiehond PTSS (in opleiding). Hierbij waren ook de partners van de (oud-)collega’s aanwezig.
Simone heeft uitgebreid de tijd genomen om zich te laten informeren wat de assistentiehond voor hen betekent, maar ook wat de assistentiehond voor effect heeft op de gezinnen. Door haar mensgerichte houding, en haar oprechte belangstelling, voelden de deelnemers voldoende ruimte en veiligheid om Simone een inkijkje in de praktijk te geven. Uit de gesprekken en de vragen die Simone stelde werd duidelijk dat ze zich vooraf in de problematiek had verdiept. Tijdens het bezoek was te zien dat Simone, niet alleen als lid korpsleiding maar vooral ook als medemens, steeds meer ging begrijpen welk verschil een assistentiehond kan maken: “een assistentiehond geeft 7 * 24 uur steun aan het hele gezin”
Aan het eind van het werkbezoek sprak Simone dan ook uit dat zij het bezoek als “zeer bijzonder” heeft ervaren en diep respect heeft voor de deelnemers. “Hartelijk dank voor de moeite die is genomen om te komen en met mij het gesprek aan te gaan, op een open en soms kwetsbare wijze. Heel mooi”. “Assistentiehonden zijn er en zullen er blijven”.
Ook de doorontwikkelingen om, naast assistentiehonden, ook andere hulpmiddelen aan te gaan bieden als ondersteuning nodig is wordt door haar ondersteund.
19 augustus 2023
Zaterdag 19 augustus 2023 heeft in het Noord Hollands Dagblad een mooi artikel gestaan over Mike en zijn assistentiehond Cooper.
Klik hier om het te lezen.
17 juli 2023
In het menu Vergoeden is een infographic toegevoegd over wat er vergoed wordt voor een assistentiehond (in opleiding). Deze infographic is ook handig als checklist als je spullen moet kopen als je een assistentiehond (in opleiding) gaat krijgen. Ook is in dit menu het meest actuele declaratieformulier geplaatst.
4 juli 2023
De infographic's over de verschillen en overeenkomsten tussen de vier aanbieders zijn toegevoegd in het menu Leveren.
27 juni 2023
Beste (oud-)collega en/of partner,
Graag informeren wij jullie nog eenmaal via de mail over de laatste stand van zaken over assistentiehonden PTSS. Wil je vanaf vandaag verder op de hoogte blijven hierover, dan kan dat via de nieuwspagina op de website.
Filmpjes
We vinden het erg belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt over wat het leven met een assistentiehond inhoudt, wat je van de aanbieders kunt verwachten en hoe belangrijke stappen in het proces er uit zien. We hebben daarom ook 10 filmpjes laten maken waarin dit in ongeveer 3 minuten in beeld is gebracht. Deze filmpjes kan je vanaf nu ook bekijken op de website onder de verschillende submenu’s (alleen buiten de politie-omgeving). De filmpjes mag je ook aan anderen laten zien als je dat wil. We zijn benieuwd wat je er van vindt.
Indicatiestelling
Denk jij dat een assistentiehond jou kan helpen om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren? Vraag dan via de Aanvragen op de site een indicatiestelling aan. Na het insturen van je aanvraag wordt er binnen 5 werkdagen contact met je opgenomen. Heel veel (oud-)collega’s hebben van deze mogelijkheid al gebruikgemaakt. Twijfel je of een assistentiehond jou gaat helpen? Stuur dan toch de aanvraag indicatiestelling in. We kijken graag met je wat er mogelijk is en helpen je verder.
Assistentiehonden (in opleiding)
Sinds januari hebben we al fors meer assistentiehonden (in opleiding) kunnen plaatsen dan gemiddeld in de achterliggende jaren. Uiteraard zijn we daar blij mee. Helaas zijn er ook veel (oud-)collega’s die een positieve indicatiestelling hebben gekregen, maar die we nog niet bij de aanbieder van de keuze hebben kunnen aanmelden. Dat heeft te maken met het beschikbare budget, de beschikbare capaciteit maar ook, omdat het om grote bedragen gaat, met wettelijke kaders. Op dit moment zijn we met financiële mensen aan het kijken hoe we het maximale er uit kunnen halen. Als je zit te wachten op een berichtje van ons dat we je hebben aangemeld, vragen wij je nog even geduld te hebben al snappen we heel erg goed dat je liever vandaag dan morgen een assistentiehond zou willen hebben. Zodra we je hebben kunnen aanmelden, dan hoor je dat direct. Als je merkt dat je onrustig wordt van het wachten en je daarover contact wil, bel of mail ons dan gerust. Wij gaan in ieder geval door met het zoeken naar oplossingen om het maximale er uit te halen.
Onkostenvergoedingen
Eerder dit jaar hebben we je laten weten dat we het declaren van de kosten voor een assistentiehond (in opleiding) eenvoudiger voor je wilde maken door je een vaste vergoeding per maand te geven. Mocht je daaraan niet genoeg hebben, dan zou je de meerkosten kunnen declareren. Van de belastingdienst hadden we daarvoor toestemming gekregen. Na heel veel gesprekken en onderzoek zijn we tot het inzicht gekomen dat het niet gaat lukken om een bedrag te berekenen wat voor de meesten toereikend zou moeten zijn en daardoor declaraties overbodig werden. Dit komt o.a. doordat verzekeraars verschillend omgaan met het bepalen van de ziektekostenpremie en iets van een collectieve verzekering voor assistentiehonden wettelijk niet is toegestaan. Ook het voer (soort en hoeveelheid) hangt heel erg afhangt van de individuele situatie waardoor de kosten voor het voer voor de huidige assistentiehonden heel erg uiteenlopen. Als we de automatische onkostenvergoeding tóch zouden doorvoeren gaat dat betekenen dat je óf meer administratief werk te doen zou krijgen (en dat wilde we juist verminderen) óf dat er maandelijks een zo’n hoog bedrag uitgekeerd moet worden dat de meesten daaraan zullen overhouden. Daardoor zijn we fors meer geld aan onkosten kwijt en kunnen dan minder assistentiehonden inzetten voor (oud-)collega’s die ook baat bij een hond zouden hebben. We hebben daarom besloten om op dit moment de manier van vergoeden van de onkosten niet te veranderen en te gaan kijken of het declareren op een andere manier eenvoudiger kan. Heb jij daar ideeën over: laat het ons alsjeblieft dan weten!
Tot slot
Dit was de laatste keer dat we je via de mail over de ontwikkelingen een mail sturen. Op de website blijven we je informeren en voegen we nieuwe informatie toe. Zit je met een vraag over assistentiehonden of ben je gewoon nieuwsgierig naar de laatste stand van zaken? Neem dan gerust ook een kijkje. Heb jij een vraag en kan je het antwoord niet vinden, laat het dan even weten via de mail: assistentiehonden@politie.nl Je krijgt dan snel een antwoord. Als de vraag vaker wordt gesteld voegen we die op site toe. Zo maken we samen de informatievoorziening steeds beter!
Met hartelijke groeten,
Arno de Bruijn en Bas Swets
22 juni 2023
In het menu Aanvragen zijn de randvoorwaarden voor een indicatiestelling beter beschreven en zijn er een aantal vragen met antwoorden toegevoegd over het indicatiegesprek.
In het menu Leveren zijn linken toegevoegd naar de sites van de aanbieders waar we op dit moment mee samenwerken en een aantal vragen met antwoorden over het optiegesprek toegevoegd.
22 maart 2023
De volgende stap gezet voor het inzetten van Assistentiehonden PTSS bij (oud-)collega´s
Ingrid Halewijn, diensthoofd HRM, heeft op 21 maart de contracten ondertekend met, voor nu, vier aanbieders van assistentiehonden PTSS. Daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt!
Ingrid: ´ Het kunnen inzetten van een assistentiehond bij (oud-)collega´s met PTSS is een belangrijke stap in de ondersteuning van deze collega’s. Natuurlijk zijn er wachtlijsten en is het onmogelijk iedereen op korte termijn te voorzien van een hond, maar het begin is er! ´
De vraag is groot
Gerard Bouman, de eerste korpschef heeft ervoor gezorgd dat de politie zich aansloot bij een proef van Defensie en het KNGF. Een onderzoek naar het inzetten van assistentiehonden bij (oud-)collega’s met PTSS om de kwaliteit van leven te verbeteren. Deze proef is in maart 2022 afgesloten nadat, door middel van wetenschappelijk onderzoek, de meerwaarde objectief is vastgesteld.
Met de positieve resultaten uit het wetenschappelijk onderzoek naar assistentiehonden PTSS op zak kwam de toestemming om assistentiehonden in te zetten. Dat er veel werk verzet moest worden voor de eerste assistentiehond geplaatst kon worden wist projectleider, Bas Swets, wel. Maar Bas is blij verrast door de vele positieve reacties op de mogelijkheid een assistentiehond aan te vragen.
Bas: ´Uit de grote stapel aanvragen zien we dat de belangstelling voor een assistentiehond groot is. Een assistentiehond kan aangevraagd worden door (oud-)collega´s met een, door de politie erkende, beroepsgerelateerde gezondheidsklacht PTSS én na afronding van de primaire behandelingen. Dan start er een proces op waarbij beoordeeld wordt of de (oud-)collega aan de gestelde voorwaarden voldoet. Ik ben er trots op dat het ons lukt een hond te plaatsen bij (oud-)collega´s waar de nood hoog is! ´
Vier aanbieders
Bij het optiegesprek komen de vier aanbieders in beeld. Er zijn twee aanbieders die een volledig gecertificeerde hond plaatsen. Dat zijn het KNGF en de Stichting Hulphond Nederland. En er zijn twee aanbieders waarbij de (oud-)collega met PTSS een team vormt met een nog jonge hond. Met hulp van instructeurs van Bultersmekke Assistancedogs of de Stichting Assistentiehond Gelderland leidt de (oud-)collega zelf een eigen hond op en wordt de (oud-)collega zelf getraind.
Met elk van deze aanbieders is nu een contract getekend en we kijken uit naar een plezierige en langdurige samenwerking.
13 maart 2023
Indicatiestelling
Denk jij dat een assistentiehond jou kan helpen om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren? Vraag dan via de pagina Aanvragen op de site een indicatiestelling aan. Na het insturen van je aanvraag wordt er binnen 5 werkdagen contact met je opgenomen. Heel veel (oud-)collega’s hebben van deze mogelijkheid al gebruikgemaakt. Twijfel je of een assistentiehond jou gaat helpen? Stuur dan toch de aanvraag indicatiestelling in. We kijken graag met je wat er mogelijk is en helpen je verder.
Assistentiehonden (in opleiding)
Op 21 maart zullen de contracten met de aanbieders formeel worden getekend. Vooruitlopend daarop zijn er al meerdere opdrachten geplaatst. Met een aantal (oud-)collega’s wordt nu al bekeken of we een goede match kunnen maken met een assistentiehond (in opleiding). De eerste assistentiehonden (in opleiding) zijn ook al geplaatst!
Eind vorig jaar hebben we geschat hoeveel assistentiehonden en geld er nodig zou zijn, maar daarvoor moesten we behoorlijk in het duister tasten. Nu we de eerste golf achter de rug hebben, kunnen we dat veel beter overzien. Er moet behoorlijk wat bij. We bekijken wat er dit jaar nog extra mogelijk is. Laat dit je er echter niet van weerhouden om een aanvraag voor een indicatiestelling in te dienen. Alleen als we goed zicht hebben op de benodigde aantallen, kunnen we daar rekening mee houden. Als je een positieve indicatiestelling hebt, maar er kan nog niet geleverd worden dan kom je op de wachtlijst. Dan ben je in ieder geval bekend houden we je op de hoogte.
Binnenkort updaten we de site met de informatie over het beleid en de mogelijkheden als je in het buitenland woont. Ook hiervoor geldt: ook al woon je in het buitenland; stuur in ieder geval de aanvraag indicatiestelling in. Dan ben je bekend bij ons en kunnen we in gesprek.
Daarnaast verwachten we ook snel je te kunnen voorlichten welke eisen de aanbieders stellen aan je hond als je een eigen hond wilt opleiden. Ook krijg je dan de informatie met welke rassen de aanbieders in principe wel of niet werken als het om een assistentiehond in opleiding gaat. Handige tip: de aanbieders kunnen je heel goed helpen bij de aanschaf van een hond die geschikt is als assistentiehond. Heb je nog geen hond? Wacht dan eerst af of je in aanmerking komt. Krijg je daar groen licht voor, dan helpen we je om in gesprek te komen met een van de aanbieders om een geschikte hond te kopen. Groot voordeel: je hebt veel meer zekerheid op een hond die goed bij jou en jouw wensen past.
Onkostenvergoedingen
Heb jij al een assistentiehond (in opleiding), dan heb je als het goed is van de aanbieder bericht gekregen om je bij ons te melden. Heb je geen bericht gehad meld je dan alsnog op via de pagina Aanvragen. Weten wij dat jij een assistentiehond (in opleiding) hebt, dan kunnen we je beter ondersteunen bij het declareren van je onkosten voor de assistentiehond. Daarnaast is dan inzichtelijk wat de mogelijke pensioendatum van je assistentiehond is. Met elkaar kunnen we dan proberen tijdig een vervangende assistentiehond voor je te regelen als dat nodig is. Deze oproep is dus niet bedoeld om het je moeilijk te maken, maar juist om je beter te kunnen helpen. Aanmelden kan ook via de pagina Aanvragen. Wil je, als je je aanmeldt, drie *** bij je naam plaatsen? Dan weten wij dat het geen nieuwe aanvraag is. Het aanmelden kan, vanwege AVG-wetgeving, helaas alleen op deze manier. Kom je er niet uit, laat het ons dan even weten. Dan helpen we je er doorheen.
Binnenkort nemen we met iedereen die al een assistentiehond heeft contact op om afspraken te maken over de manier en het moment van overstappen naar een automatische onkostenvergoeding. We zijn nog even aan het rekenen wat een redelijk bedrag per maand is, omdat de kosten het laatste jaar behoorlijk gestegen zijn. Om een misverstand te voorkomen: het is géén maximumvergoeding. Mocht blijken dat jouw kosten hoger zijn, dan kan je de meerkosten om je hond goed te kunnen onderhouden altijd onderbouwd declareren.
Ook is onderzocht of we een collectieve ziektekostenverzekering mogen afsluiten voor de assistentiehonden bij de politie. Echter, volgens de regels van de AFM mag dat niet. De ziektekostenverzekering moet je dus zelf blijven regelen.
Tot slot
Heb jij een vraag en kan je het antwoord niet vinden, laat het dan even weten via de mail: assistenhonden@politie.nl. Je krijgt dan snel een antwoord. Als de vraag vaker wordt gesteld voegen we die op site toe. Zo maken we samen de informatievoorziening steeds beter!